Speerpunten

In de volgende tabel worden de subdoelen bij de speerpunten kwaliteit, kwetsbaarheid en kosten opgenomen en toegelicht.

Speerpunten

Kwaliteit, Kwetsbaarheid en Kosten

Wat willen wij bereiken?

Digitalisering producten en diensten Burgerzaken

Wat willen wij ervoor doen?

De doorontwikkeling van onze digitale dienstverlening continueren we in 2023. Inwoners vinden steeds beter de weg naar onze digitale dienstverlening en dit optimaliseren we continu. Naast de digitale dienstverlening blijft dienstverlening aan onze publieksbalie mogelijk. Basis voor onze dienstverlening in de volle breedte van producten en diensten die wij leveren, is de visie op dienstverlening van de gemeenten Ouder-Amstel en Uithoorn.

Wat willen wij bereiken?

Kwaliteit van de basisregistratie verbeteren

Wat willen wij ervoor doen?

De kwaliteit van persoons- en adresgegevens is én wordt steeds belangrijker, mede door de uitbreiding van mogelijkheden van regie op eigen gegevens door inwoners. Waar mogelijk zoekt Burgerzaken aansluiting bij landelijke initiatieven en breiden we de mogelijkheden van de huidige applicatie uit. Burgerzaken zorgt er ook in 2023 voor, dat ze over de meest efficiënte middelen beschikt om op deze nieuwe situatie in te spelen om het hoge niveau van dienstverlening te handhaven.

In samenwerking met interne afdelingen en landelijke partijen is er nadrukkelijk aandacht voor de adreskwaliteit. We gaan meer onderzoeken uitvoeren naar de juiste adressen. Belangrijke bijvangst kan zijn: meer inzicht krijgen in mogelijke strafbare – of ondermijnende activiteiten..

Wat willen wij bereiken?

Verkiezingen organiseren volgens de wettelijke verplichtingen

Wat willen wij ervoor doen?

In maart 2023 organiseren wij zowel de Provinciale Statenverkiezingen als de waterschapsverkiezingen. Wij hebben goede ervaringen opgedaan met de door Covid-19 afgedwongen wijzigingen in onder andere de procedures en stemlocaties. Voor een groot deel zullen de wijzigingen gehandhaafd blijven. Daarnaast volgen we de landelijke richtlijnen, wanneer bijvoorbeeld het vroegstemmen op maandag en dinsdag gehandhaafd blijft.

Wat willen wij bereiken?

Doorontwikkeling van het KCC

Wat willen wij ervoor doen?

De doorontwikkeling van het KCC, als eerste aanspreekpunt van de organisaties, vindt haar doorgang.

Het KCC wordt steeds meer het voorportaal voor alle klantcontacten via de verschillende kanalen. Het KCC levert producten en diensten, en beantwoordt vragen in het 1e lijn klantcontact. Ze ontwikkelt de online dienstverlening steeds verder onder meer op basis van de gemeentelijke visies op dienstverlening. Met de digitalisering blijft het KCC oog houden voor de integraliteit van de dienstverlening, waar heldere informatievoorziening en volledige vraagbeantwoording de norm zijn. Het KCC wil borgen dat de investeringen in digitale dienstverlening zorgen voor een éénduidige voorkant voor de gemeentelijke dienstverlening en tegelijkertijd ruimte behouden voor passend maatwerk.

Meting van de klanttevredenheid wordt waar mogelijk ingezet om een continue verbetering van de dienstverlening te kunnen blijven monitoren.

Speerpunten

Kwaliteit, Kwetsbaarheid en Kosten

Wat willen wij bereiken?

In 2023 wordt binnen het Sociaal Domein breed gemeente overstijgend gewerkt

Wat willen wij ervoor doen?

In 2023 wordt in het gehele Sociale Domein gemeente overstijgend gewerkt. Een belangrijke voorwaarde is om de beleidsverschillen tussen de beide gemeenten in kaart te brengen en de kansen waar beleidsharmonisatie mogelijk is volledig te benutten. Door de expertise van beide gemeenten samen te voegen wordt de kwaliteit en de efficiency van de dienstverlening verhoogd en de kwetsbaarheid verlaagd.

Wat willen wij bereiken?

In 2023 is er sprake van een goedlopende Brede Toegang Sociaal Domein

Wat willen wij ervoor doen?

Door de opdrachtgevers is een vernieuwde dienstverleningsvisie vastgesteld. Deze visie hangt samen met de doorontwikkeling Sociaal Domein. Na besluitvorming in 2022 door de beide gemeenten op hoe zij de Brede Toegang willen vormgeven en na borging van de Brede Toegang in de organisatie, wordt in 2023 aan de hand van KPI’s deze nieuwe werkwijze continu gemonitord, bijgestuurd en onderzocht of met deze werkwijze het beoogde effect wordt behaald.

Het AVG-proof delen van informatie tussen de domeinen en de samenwerkende partners, zo min mogelijk dubbele gegevens uitvragen bij de inwoner, maar ook de verdere digitalisering binnen het Sociaal Domein zullen in 2023 belangrijke thema’s zijn waar verder aan gewerkt gaat worden.

Wat willen wij bereiken?

In 2023 levert het Sociaal Domein Maatwerk en past de menselijke maat toe.

Wat willen wij ervoor doen?

Het gaat bij maatwerk vooral om de vraag: welk effect wil ik samen met deze inwoner bereiken? Deze werkwijze vraagt een andere manier van kijken en beoordelen. De omgekeerde toets en het opzoeken van interpretatieruimte in de regels is een belangrijk middel om meer maatwerkgericht te gaan werken. Naast focus op de regels, omdenken en een goede balans tussen doel- en rechtmatigheid, gaan we breder kijken naar de beoogde (integrale) resultaten en doelmatigheid van de voorziening.

Wat willen wij bereiken?

In 2023 wordt het Sociaal Domein data gedreven gestuurd.

Wat willen wij ervoor doen?

Voor wat betreft kwaliteitsbeheersing hebben we in de afgelopen jaren al veel stappen gezet. Dit gaan we verder uitbreiden. Kwaliteitsbeheersing (waaronder datakwaliteit) is een belangrijk item.

In 2022 is gestart met het Project Data gedreven werken binnen het Sociaal Domein. Doelstellingen van het project data gedreven werken binnen het sociaal domein zijn:

  1. Groeien in het niveau van data volwassenheid, zodat data ondersteunt bij het weten en verkrijgen van inzicht;

  2. In het Sociaal Domein beter in control te komen;

  3. De politiek tijdig de mogelijkheid te geven om keuzes te maken.

Data gedreven sturen binnen het gehele sociaal domein is een omvangrijke en complexe opgave. Er is daarom gekozen om de opgaves die er liggen, in kleine overzichtelijke vraagstukken op te pakken die een duurzame verandering op gang brengt. Dit noemen we proeftuinen. Het project wordt afgerond/ geïmplementeerd in het vierde kwartaal van 2022, zodat op deze onderdelen in 2023 data gedreven wordt gewerkt door onder andere het periodiek beschikbaar stellen van (geautomatiseerd) juiste data omgezet naar informatie met name voor het vergroten van de voorspelbaarheid van de uitgaven en de mate van control.

De werkwijze van de proeftuinen waar in 2022 bij Jeugd en WMO ervaring is mee opgedaan, wordt verder uitgerold over de resterende onderdelen binnen het Sociaal Domein (PW, SHV, Inburgering).

Kostenbewustzijn integreren in het dagelijkse werk, bevorderen van een wisselwerking tussen data-inzichten en duiding door professionals waardoor er betere beleidskeuzes en sturingsbeslissingen kunnen worden gemaakt zijn in deze belangrijke thema’s.

In 2023 wordt de in 2022 nieuw ingevoerde financieringssystematiek (op lumpsum basis) aangaande Jeugd geëvalueerd.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf